Barcode Br.12

Овој 12 број на Бар Код е издание за оние кои Ñакаат да Ñтанат или да бидат подобри бармени одноÑно шанкери. Ðко во минатиот број темата која доминираше беше гаÑтрономијата, овој број нуди најмногу Ñовети, примери и информации околу профеÑијата бармен.
Изминатите неколку меÑеци, по правило Ñе најтешки за угоÑтителÑтвото. ГоÑтите, иÑтрошени од претходните празници и иÑтоштени од прележаните вируÑи, многу поретко Ñе одлучуваат за поÑета на угоÑтителÑките објекти. Ова доведува до пад на работата кај угоÑтителите, Ñоздавајќи нервоза и проблеми Ñо финанÑиите.
Сите чекаат ваквиот период што побрзо да заврши. Затоа, на првиот знак на пролетта, иÑто како и во природата, Ñе разбудува и кафеанÑкиот живот по улиците. ОÑвен убавото време кое ноÑи подобро раÑположение, за тоа придонеÑуваат и летните тераÑи кои почнуваат да функционираат уште од половината на март, иако законот не кажува така.
Ðо дали е Ñе така пролетно оваа Ñезона? Во разговори Ñо неколкумина угоÑтители и добавувачи на алкохолни пијалоци заклучив дека можеби оваа пролет ќе биде малку поразлична од другите. Ðеколку фактори влијаат на ова. Пред Ñе, голем број нови објекти кои Ñе трудат да го завземат меÑтото на веќе поÑтоечките.
Пазарот ќе покаже дали во Македонија има проÑтор за толку многу угоÑтителÑки објекти. Позитивното во оваа Ñитуација е тоа што, Ñпоред пазарната логика, квантитетот неминовно ќе мора да донеÑе и нов квалитет. Затоа, Ñе надеваме на повеќе убави амбиенти, квалитетна уÑлуга и иновативни начини да Ñе задржат гоÑтите. Друга разлика од изминатите години е повторното појавување на алкохолни пијалоци на црниот пазар.
И претходно Ñум коментирала дека оваа Ñитуација не е добра за никого. ГоÑтите во угоÑтителÑките објекти нема да бидат Ñигурни што пијат, увзониците на алкохол ќе губат од профитот, а и државата ќе изгуби многу од Ñвојот буџет на име на неплатените акцизи. За крај, на овие лоши прогнози, неминовно треба да Ñе Ñпомене и рецеÑијата. Ðе толку дека Ð½Ð°Ñ Ð½Ðµ зафати виÑтинÑка рецеÑија, бидејќи, да бидеме реални, во рецеÑија живееме еве веќе близу дваеÑетина години, но Ñе работи за тоа дека, предизвикано од пеÑимиÑтичките веÑти од медиумите, меќу луќето Ñе Ñоздава лошо општо раÑположение. Ртоа никогаш не било добро за угоÑтителÑтвото.
За да не биде Ñе лошо оваа пролет, ги поздравуваме неколкуте позитивни промени Ñезонава, највеќе од Ñе долгоочекуваниот бум на коктел културата кои Ñо години не заобиколуваше. Понатаму, најавата за второто државно првенÑтво за барментÑво и појавата на Ñе поголем број обучени бармени најавите за уште поÑредени плажи околу ОхрдиÑкиот брег, како и оформувањето на ликот на ÑкопÑкото Дебар Маало како меÑто за урбан и културен ноќен живот каков што има Ñекој град во Ñветот. Премногу ќе биде да кажеме, ÑкопÑкиот Монтмартре? Рано е...
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7





Коментари (0 Пратено):
Прати го коментарот