Ðрабика или робуÑта?
Кога Ñтанува збор за еÑпреÑото можат да Ñе Ñлушнат многу различни тврдења, приказни, виÑтини и невиÑтини. И најголемиот непознавач на кафе, кога ке му поÑлужат шолја еÑпреÑо и ќе го прашаат дали му Ñе допаѓа,во Ñвојот одговор Ñигурно ќе го вметне и прашањето:
Рво еÑпреÑово има повеќе Ðрабика или РобуÑта?
И од тука започнува цел еден разговор во кој можете да Ñлушнете тврдења од типот на:
1.Ðрабиката е најквалитетн вид на кафе. Штета што ја мешаат Ñо РобуÑта за да можат да направат евтини мешавини на еÑпреÑо.
2.Ðрабиката не прави крем.
3.ЕÑпреÑото горчи, Ñигурно има многу РобуÑта.
4.Ова кафе не чини, како вода е.
Ова Ñе Ñамо некои од најчеÑтите коментари кои можат да Ñе Ñлушнат во врÑка Ñо еÑпреÑото,од кои најголемиот дел надвор од Италија. Еден од нив кој ме оÑтави Ñо отворена уÑта беше, цитирам: ÐˆÐ°Ñ Ñум кафемат.Секој ден пијам повеќе од 10 еÑпреÑа. Многу ми Ñе допаѓа Ðрабиката, нема подобро кафе. Рвие продавате Ñамо еÑпреÑо или и капучино и макијато?!
Ðе е нивна вина, ќе рече Луиџи Одело, универзитетÑки профеÑор по Ñетилна анлиза и генерален Ñекретар на Ðационалниот ИнÑтиут за ИталијанÑко ЕÑпреÑо (ИÐЕИ) и Интернационалниот ИнÑтитут за ДегуÑтатори на Кафе (ИИÐЦ), им недоÑтаÑува Ñамо 1 век иÑторија и Ñлучувања во Унијата на кафињата Ñо потекло од 5 различни континенти, Ñите Ñо различни карактериÑтики во завиÑноÑÑ‚ од земјата која ги произведува, различни во завиÑноÑÑ‚ од годината на бербата, начинот на берење, чување и обработка на плодот.
Ðрабика или РобуÑта?
Кофеа е тип на раÑтение чии плодови Ñе црвени црешки,а зрното кафе е едната половинка од Ñемето кое Ñе наоѓа во плодот.
Двата најраÑпроÑтранети видови на Кофеата Ñе Ðрабика и РобуÑта.
Ðрабиката е родена во планинÑките предели на Етиопија,а потоа е раÑпроÑтранета низ цел Ñвет, концентрирајќи Ñе најмногу во тропÑките екваторÑки предели. Таа го Ñочинува 75% од годишното ÑветÑко производÑтво. РаÑте на виÑочина од 900м до 2000м, и што повиÑоко раÑте толку поголем ќе биде нејзиниот квалитет. Содржи од 1,2% до 1,7% кофеин. Ðрабиката е најценетиот вид кафе затоа што на еÑпреÑото му го подарува мириÑите, аромите и вкуÑовите, меѓу кој наценети Ñе чоколадниот Ð²ÐºÑƒÑ Ð¸ цветните мириÑни тонови.
РобуÑта е вид на кафе кое е поотпорно на климатÑките уÑлови. РаÑте на виÑочина од 200 до 600м,а кофеинот што го Ñодржи е од 1,6% до 3,2%. Ðа еÑпреÑото му го подарува телото и гуÑтината.
Во мешавината Ñе преферира Ðрабика или РобуÑта?
Оваа е најфрекфентната дилема,но во иÑто време и најнекориÑната. Ðрабика и РобуÑта не ги делат автоматÑки кафињата на лоши и добри,тие едноÑтавно Ñе показател на видот на кафе на кој припаѓаат зрнцата. ПоÑтојат Ðрабики Ñо ужаÑни дефекти (на пример Ðрабика Риато, вид кој раÑте во Бразил, Ñо многу низок квалитет и горчлив вкуÑ, или пак недозреаните зрнца Ðрабика кои на кафето ќе му дадат Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ð½Ð° зелена трева), и РобуÑта, која иако не придонеÑува во аромите и вкуÑовите, на еÑпреÑото му го дава телото и гуÑтината,кои Ñе оÑновни за едно еÑпреÑо да биде оценето како одлично. Ðо,кога зборуваме за мешавина, целта е прецизна: да Ñе добие одличен резултат во шолјата,кога мешавината е подготвена Ñо кафемат и мелница Ñпоред поÑтавените Ñтандарди.
Затоа, Ðационалниот ИнÑтитут за ИталијанÑко ЕÑпреÑо не наложува на производителите кој процент на Ðрабика или РобуÑта треба да го има во производот, меѓутоа ги вреднува еÑпреÑата кои во Ñебе Ñодржат од 5 до 13 видови кафе (РобуÑта и Ðрабика), кои на мешавината ќе и ги подарат Ñвоите карактериÑтики:,вкуÑ, многу ароми и мириÑи, компактен крем,тело и гуÑтина.
Во добивањето на квалитетот и конÑтантноÑта на мешавината влијателни Ñе многу фактори, кои започнуваат од потеклото на зрната кафе.
Иако арабиката Ñе произведува на 5 континенти, Ñамо некои земји можат да Ñе пофалат дека произведуваат виÑококвалитетни арабики меѓу кои: Етиопија, Колумбија, ХондураÑ, ДоминиканÑка Република, Кенија, Ðикарагва, МекÑико, Јамајка и одредени делови на Бразил.
Квалитетна РобуÑта пак може да Ñе Ñретне во Еквадор, Уганда, Индија и Бразил.
Во квалитетот на крајниот производ огромно влијание има и начинот на берење на зрната. Доколку тие Ñе берени рачно и Ñо бирање Ñамо на зрелите плодови (пикинг), на еÑпреÑото ке му дадат хармоничен Ð²ÐºÑƒÑ Ð¸ конÑтантен квалитет.
Доколку Ñе берени Ñо методот Ñтрипинг, то еÑÑ‚ начин на кој Ñе берат Ñите плодови кои Ñе наоѓаат на гранката, тогаш во мешавината ке Ñе најдат и незрели зрна кои на кафето ке му дадат Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ð½Ð° тева и киÑел вкуÑ.
Од најголема важноÑÑ‚ е начинот на обработка и начинот на кој Ñе отÑтранува плодот. ПоÑтојат 2 методи:
Едниот е Ñо Ñушење на плодовите и е значајно поевтин. Со овој метод црешките Ñе Ñушат Ñо Ñилен топол воздух, а потоа Ñе оÑтаваат да лежат на Ñончева топлина Ñе додека плодот комлетно не Ñе иÑуши и отпадне од Ñемето (зрното кафе). Овој начин за жал агреÑивно делува и ги отÑтранува позитивните вкуÑови и ароми (чоколадниот Ð²ÐºÑƒÑ Ð¸ цветните ароми). Затоа еÑпреÑото направено Ñо Ñушени зрна кафе нема да биде конаÑтантно и квалитетно.
Зрната пак обработени Ñо метод на миење, Ñе далеку поквалитетни и поценети.Овој начин на обработка Ñе ÑоÑтои во тоа што плодовите Ñе ÑмеÑтуваат во големи кади Ñо млака вода, која поÑтојано Ñе менува. Ðа овој начин плодот природно отпаѓа, овозможувајќи му на Ñемето да ги задржи вкуÑовите и аромите. Овие кафиња во Италија Ñе нарекуваат “Цаффè лавати”,а во Ñветот “њаÑхед цоффееє.
ЕÑпреÑото направено од Ñушена арабика ќе направи многу виÑок крем, но затоа ќе биде без Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ð¸ ароми, додека тоа од миена арабика ќе има понизок, но компактен крем Ñо лешник боја Ñо црвенкаÑти нијанÑи во кое ќе може да Ñе вкуÑат чоколадните и цветни тонови, кои Ñе најбарани во едно добро еÑпреÑо.
ИÐЕИ преферира мешавините да бидат ÑоÑтавени од зрна Ñобирани Ñо методот пикинг и обработени Ñо ÑиÑтемот на миење.
Многу интереÑен е уште еден податок, кој иÑто така не Ñтои на цврÑти нозе. Се вели дека што повиÑок е кремот и што повеке шеќерот Ñе задржува на него,толку подобро е еÑпреÑото.
Сте знаеле ли дека крупно мелен робуÑта Ñо помала доза од 6 гр, има ÑвојÑтво да пени? Таа ке направи виÑок крем, кој иако нема да биде компактен, ќе нема ниту Ð²ÐºÑƒÑ Ð½Ð¸Ñ‚Ñƒ арома, ќе го задоволи вкуÑот на оној кој што Ñвоето еÑпреÑо го оценува Ñамо визуелно.
Поради Ñите овие детали, ИÐЕИ не поÑтавува параметри за процентите на Ðрбика и РобуÑта кои производителот треба да ги кориÑти во Ñвоите мешавини. Тој го оценува крајниот проивод, то еÑÑ‚ еÑпреÑото кое ке биде направено од мешавината.
И вели вака:
ЕÑпреÑото треба да биде поÑлужено најдоцна 30 Ñекунди од кога е подготвено.
Треба да има компактен и Ñјаен крем Ñо виÑочина од 2 до 3 мм,Ñо лешник боја Ñо црвенкаÑти нијанÑи.
Да има гуÑто ÑирупеÑто тело.
Да Ñе почуÑтвуваат чоколадниот Ð²ÐºÑƒÑ Ð¸ цветните ароми, и да има пријатен ретро Ð²ÐºÑƒÑ ÐºÐ¾Ñ˜ ќе ви оÑтане долго време во уÑтата.
ИталијанÑките еÑпреÑа кои ги иÑполнуваат овие карактериÑтики Ñе заштитени како италијанÑки производи и го уживаат преÑтижниот Ñертификат за виÑтинÑко италијанÑко еÑпреÑо, кој е изложен на пакувањето.
Иако гоÑтинот најчеÑто не е во можноÑÑ‚ да го види, Ñепак неговите Ñетила не го лажат.
Ðа Ñекого доброто еÑпреÑо, капучино или макијато ке му оÑтане врежано во Ñеќавањето како пријатен момент, а Ñо тоа ке ја запамети и марката на кафето а и локалот во кој што го дегуÑтирал. Епа,на здравје нека ви е кафето!
Рамка:
ЕÑпреÑото треба да биде поÑлужено најдоцна 30 Ñекунди од кога е подготвено.
Треба да има компактен и Ñјаен крем Ñо виÑочина од 2 до 3 мм,Ñо лешник боја Ñо црвенкаÑти нијанÑи.
Да има гуÑто ÑирупеÑто тело.
Да Ñе почуÑтвуваат чоколадниот Ð²ÐºÑƒÑ Ð¸ цветните ароми, и да има пријатен ретро Ð²ÐºÑƒÑ ÐºÐ¾Ñ˜ ќе ви оÑтане долго време во уÑтата.
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7


Facebook
Twitter
Digg
Myspace
Yahoo MyWeb
Коментари (0 Пратено):
Прати го коментарот