ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
Во денешно време луѓето Ñе повеќе поÑветуваат внимание на деталите и малите нешта кои ја Ñочинуваат целината.Кога Ñтанува збор за угоÑтителÑтвото, во уредувањето и финиширањето на еден угоÑтителÑки објект, хотел, реÑторан, ноќен клуб, кафé бар итн, еден од најзначајните моменти во нив, е Ñекако менито
Колку пати ви Ñе Ñлучувало, оÑобено кога Ñте на летување, зимување, Ñеминар или било каков повод, надвор од татковината, да влезете во реÑторан,ноќен бар или хотел кој го поÑетувате за првпат и да изгледате и Ñе чувÑтвувате збунето поради фактот што не знаете што тој објект нуди во Ð¾Ð´Ð½Ð¾Ñ Ð½Ð° пијалок,храна и видови на уÑлуги.Затоа, Ñигурно ќе Ñе ÑоглаÑите дека фразата Менито , ве молам е една од најупотребуваните, а Ñо тоа и менито како момент е една од најзначајните карактериÑтики на Ñамиот објект.
Во реÑтораните, мену е печатена или напишана брошура,која ни покажува една лиÑта на опции или лиÑта на производи кои можат да Ñе нарачаат во Ñамото меÑто, за доручек, ручек, вечера или поÑтојано.
Менито може да биде “ а ла царте” или “табле д’хоте”. Инаку зборот МЕÐУ, како и повеќето од терминологијата во Ñамото кулинарÑтво по потекло е француÑки,но доага од латинÑкиот збор МИÐУТУС,што значи нешто мало,а во француÑкиот јазик е атрибуирано како резиме од било кој вид.Оригиналните менија кои на потрошувачите им нуделе некаков избор,биле изработувани на мали табли ,кои на француÑки Ñе нарекуваат “царте”,така да храната која Ñе нарачувала била опишана како “ а ла царте” или- Ñпоред таблата. Инаку реÑтораните немале Ñвои менија туку Ñе нарачувало Ñпоред “табле д’хоте”,што значи дека Ñе Ñлужеле јадења Ñпоред изборот на шефот на кујната или ÑопÑтвеникот,кои биле приготвувани за тој ден,така што гоÑтите јаделе Ñамо она што Ñе Ñлужело за тој ден,нешто Ñлично како денешните шведÑки маÑи на коктел приемите или банкет рецепциите.
Современото мени првпат Ñе појавува во втората половина на 18 век.Овде, намеÑто да Ñе јаде она што било Ñервирано на заедничката маÑа,им било дозволувано на гоÑтите да изберат од лиÑтата на јадења, кои по претходна ÑугеÑтија биле во најтеÑниот избор на Ñамите гоÑти. “Табле д’хоте’ начинот бил многу популарен, поради фактот што гоÑтите плаќале одредена фикÑирана Ñума на пари однапред и Ñпоред таа цена им било формирано менито,за доручек,ручек, вечера, деÑерт и Ñлично. Овој начин е доÑта популарен и денеÑ,па така Ñеуште може да Ñе забележи во доÑта објекти како Ñе рекламираат на пример Доручек за 150 денари, Телешка чорба и мешана Ñалатаза 180 денари или наједноÑтавен пример имаме во фаÑÑ‚ фуд реÑтораните од типот Сок, дупли хамбургер и помфрит за Ñамо 170 денари. Според Ñите ÑтатиÑтики, ова е добар маркетинг и Ñеуште кај потрошувачите влијае одлично поради Ñамиот факт што одделно за овие производи би потрошиле 20% повеќе.Кога Ñме кај “ а ла царте “ менито можеме да конÑтатираме дека ова мени Ñамото по Ñебе бара поголем ангажман,како од Ñамата пред-подготовка па Ñе до Ñамата продажба.Пред Ñе тоа е еден ланец,завиÑен еден од друг,почнувајки од Ñамото мени,преку продавачот,во Ñлучајот келнер,Ñе до производителот или готвачот.Сигурно Ви Ñе Ñлучило да одите во реÑторан каде келнерот е Ñлаб продавач,не го владее Ñолидно менито,па во изборот Ñте препуштени Ñами на Ñебе.Е тука наÑтапува неговото величеÑтво МЕÐИТО.Улогата на менито доаѓа до полн израз и Ñамо од видот и начинот на кој е тоа изработено,напишано или појаÑнето и од тоа завиÑи и вашиот избор.Значи доаѓаме до еден многу важен момент, а тоа е Ñтручно кажано прозата или Ñамиот текÑÑ‚ на менито.
Како маркетиншка форма,текÑтот на менито е познат и како надувана реклама.Тие многу чеÑто знаат да го наглаÑат процеÑот употребен за подготовка на храната,одноÑно производот (Ñлабо печен,многу печен,варен итн. или кај пијалоците Ñхакен,фрозен,Ñтирред,буилд уп итн.), Ñе Ñтава акцент на егзотичните ÑоÑтојки кои Ñе употребени , (Ñок од манго,прелив од јагоди и Ñл.), Ñе додаваат зборови или изрази на ФранцуÑки или друг ÑтранÑки јазик,Ñо што производите звучат ÑофиÑтицирано и егзотично.Делови од текÑтот на менито имаат функција да го импреÑионираат гоÑтинот Ñо тоа што Ñе Ñтава акцент на Ñамиот начин на подготовка на иÑтите, на опремата или алатот употребен за тоа, на Ñпецифичните зачини,Ñирупи,вкуÑови и Ñлично, а Ñе Ñо една цел дека Ñето тоа поради овие ÑпецифичноÑти не можете да го подготвите дома.Ова е иÑто така еден многу важен Ñегмент од менито кој има за цел да ве натера повторно да Ñе вратите на иÑтото меÑто.Колкава е улогата на едно добро подготвено и изработено мени,во Ñамата уÑпешноÑÑ‚ на објектот,преÑудете Ñами. ПоÑетете објект кој има добро подготвено мени и објект Ñо лошо подготвено мени или без мени.Споредбата направете ја Ñами и преÑудете каде Ñте Ñе чувÑтвувале подобро и поинформирано.
Секако и менито кое е изработено треба да биде по Ñвоите Ñтандарди. Едно мени за реÑторан треба Ñвоите производи да ги иÑтакнува по одреден редоÑлед, значи треба да бидат по ред: Ñупи,Ñалати, ладни предјадења, топли предјадења итн..иÑтото важи и за барот кој треба да има редоÑлед на Ñвоите производи како што Ñледува: кафиња,Ñокови,пива, жеÑтоки пијалоци,коктели итн. Овде Ñекако треба да Ñе внимава и на редот на коктелите кои Ñе нудат,прво аперитиви,па егзотични, дигеÑтиви итн.Кај винÑките карти или винÑко мени,Ñе прави клаÑификација на вината по боја бело,розе,црвено и поделба во Ð¾Ð´Ð½Ð¾Ñ Ð½Ð° припадноÑта на вина од Ñтар Ñвет и вина од нов Ñвет.
Менито има огромно значење во уÑпешноÑта на функционирањето на еден објект, но Ñекако факторот човек и неговото познавање на Ñамото мени уште поголемо.Затоа е многу значајно да тоа мени пред Ñамата употреба биде увежбано,проучено,Ñите производи претходно направени и иÑпробани,за да Ñе комплетира целата замиÑла на Ñамото мени.
СопÑтвеници- не штедете ÑредÑтва во прогреÑот на вработените и поÑтојано вложувајте во нивната едукација,вработени- иÑкориÑтете го тоа што ви е на дофат и едуцирајте Ñе Ñекојдневно.
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7
Коментари (6 Пратено):
dosta poucno i edeukativno posebno za gostite vo restoranite ili sl..
sto iskreno mislim deka poprilicno im fali na gostite......
Samo napred :)))))
RegentClub
Прати го коментарот