Tips & tricks for perfect espresso
Многу пати доÑега наша главна тема на пишување беше правилната подготовка на италијанÑкото еÑпреÑо и капучино,
притоа потенцирајќи дека глвна алка во овој комплекÑен Ñинџир кој започнува Ñо избирање и берење на зрната кафе па Ñе до неговата подготовка и поÑлужување е Ñамиот БÐРИСТÐ.Ðеговото познавање и ÑтручноÑÑ‚ Ñе еÑенцијални за правилна подготовка на еÑпреÑото.Затоа во овој текÑÑ‚ издвоивме Ñовети и трикови кои ќе им ја олеÑнат работата на профеÑионалните бариÑти и ќе им помогнат Ñекогаш да подготвуваат одлично еÑпреÑо и капучино.
КÐФЕМÐТ-за да работи правилно,параметрите на кафематот треба да Ñе правилно одредени:притиÑок во бојлер да биде од 0,9 - 1,1 бар,а притиÑок на пумпата 4 бар во мирување на кафематот и 8 -9 бар во екÑтракција (додека во кафематот Ñе подготвува кафе).Ðеговото Ñекојдневно чиÑтење е уште еден уÑлов за добро еÑпреÑо.Без чиÑÑ‚ и одржуван кафемат не е возможно да Ñе подготви квалитетно кафе.ПоÑтојат повеќе трикови кои помагаат во Ñекојдневната работа.
Првите кафиња наутро ги фрлате Ñекогаш затоа што не Ñе добри? Да заборавиме на овој мит: преку цела ноќ водата во кафематот Ñобира метални вкуÑови и мириÑи од бојлерот и цевките па затоа ни Ñе чини дека првите кафиња наутро горчат и дека е логично Ñе фрлат. ИÑкориÑтете го Ñледниов Ñовет: наутро отворете ги цевките за пареа, цевката за чај и иÑтовремено пуштете да тече вода низ главите и рачките за кафе.ОÑтавете да тече вода околу 30 Ñекунди.Потоа подгответе го вашето прво утринÑко кафе (не заборавајте дека треба да биде Ñвежо мелено).
Чашите на кафематот редете ги Ñекогаш Ñо отворот Ñвртени нагоре. Според ИÐЕИ (ÐÐЦИОÐÐЛЕРИÐСТИТУТ ЗРИТÐЛИЈÐÐСКО ЕСПРЕСО),тоа е правилно од Ñледнава причина: чашите наредени нагоре не го затвораат протокот на топол воздух од кафематот кон надвор и на тој начин не Ñе презагреваат туку Ñекогаш имаат оптимална температура.
МЕЛЕЊЕ ÐРКÐФЕТО И МЕЛÐИЦР–Точниот Ñтепен на мелење на кафето е фундаментален елемент за да може да Ñе подготви добро еÑпреÑо.Ðо, поÑтојат и други клучни работи Ñо чие применување резултатот ќе биде Ñовршен:
-Во ÑилоÑот за кафе во зрна Ñтавете онолку кафе колку што ви е потребно за 8 чаÑа работа.ОÑтанатото кафе оÑтавете го во опаковката и чувајте го во фрижидер.Кафето во зрна кога е во допир Ñо воздх окÑидира и поÑтепено го губи Ñвојот квалитет. Ðеговото чување на ладно меÑто ќе овозможи тоа да ги задржи аромите, маÑнотиите и да оÑтане Ñвежо.
-Мелете онолку кафе колку што ви е потребно за макÑимум 4 чаÑа работа.Ðајдобро би било кафето да Ñе меле поÑтепено,онолку колку што е доволно за подготовка на 6-10 кафиња. Меленото кафе го губи квалитетот 4 пати побрзо од кафето во зрна.Пет чаÑа откако е измелено кафето ги има изгубено Ñкоро Ñите мириÑи и ароми.Ðајголема грешка која што еден бариÑта може да ја направи,е да оÑтави мелено кафе во мелница преку цела ноќ и Ñледното утро да го поÑлужи иÑтото.
-За да Ñе оддржат виÑтинÑките мириÑи и ароми,ÑилоÑот за кафе во зрна и ÑилоÑот за мелено кафе треба да Ñе чиÑтат најмалку еднаш во две недели.Кафето кое што е во нив иÑпушта маÑла кои Ñе лепат за sидовите и доколку оÑтанат може да го раÑипат вкуÑот и аромите на новото кафе кое ќе биде во мелницата. СилоÑите Ñе чиÑтат Ñо Ñува хартија, а ÑилоÑот за кафе во зрна може да Ñе иÑчиÑти и Ñо алкохол.
МÐТЕЊЕ ÐРМЛЕКОТО-за Ñовршено капучино потребно е Ñовршено изматено млеко.Како најлеÑно да Ñе поÑтигне перфектна крема од млеко?
-Идеално млеко за подготовка на капучино и макијато е виÑокопротеинÑкото млеко. Спротивно од верувањата дека виÑокомаÑленото млеко овозможува при матењето да Ñе направи одлична крема, тајната е во протеините кои ги Ñодржи млекото.При термичкиот шок кој доаѓа од топлата пареа протеините Ñе разбиваат и Ñе Ñоздава пената.Затоа Ñекогаш кориÑтете виÑокопротеинÑко млеко Ñо над 3% протеини.
-За да можете правилно да го изматите,млекото треба да биде Ñекогаш ладно.Чувајте го во фрижидер и никогаш не го матете иÑтото млеко 2 пати.Изматеното млеко треба да биде на температура од околу 65 Ñтепени. Доколку температурата е повиÑока,ќе Ñе уништи целиот Ð²ÐºÑƒÑ Ð½Ð° капучиното.
-Идеалната крема (пена) од млеко треба да биде компактна и Ñјајна,без меурчиња.Што доколку Ñе згреши?Без паника. Доколку изматеното млеко има воздушни меурчиња и не е компактно направете го Ñледново: удрете го нежно лончето неколку пати на дното (на тој начин ке иÑчезнат меурчињата) и ротирајте го лончето во наÑока на Ñтрелките на чаÑовникот (на тој начин ќе Ñе компактизира кремата).Повторете ги овие движења Ñе додека не добиете компактна и Ñјајна крема од млеко.
-Пропорциите за виÑтинÑко капучино Ñе :25-30 мл еÑпреÑо кафе и 125 мл матена крема од млеко.Тоа би значело едно нормално до долго еÑпреÑо и оÑтатокот од шолјата млеко.ЧеÑто пати кај Ð½Ð°Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ подготовка на големо макијато или капучино Ñе практикува шолјата да Ñе наполни Ñкоро до половина Ñо кафе. Со тоа Ñе менува целиот Ð²ÐºÑƒÑ Ð½Ð° капучиното или макијатото: ќе биде водеÑто,без тело и без хармоничен вкуÑ. Обидете Ñе да ги кориÑтите горе наведените дози и пропорции и Ñигурно ќе забележите разлика.
И за крај, подготовката и конзумирањето на еÑпреÑо и капучино е Ñтогодишна италијанÑка традиција.Тоа е уметноÑÑ‚, а бариÑтата е уметникот.Бидете профеÑионални бидејќи нема позадоволен клиент од оној кој штотуку Ñе напил едно одлично кафе.
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7


Facebook
Twitter
Digg
Myspace
Yahoo MyWeb
Коментари (0 Пратено):
Прати го коментарот