Man’s style
Рукола и капрезе
Бујар Муча
Чувар на тајната на киÑелецот
Камо да не дојдеше до визна либерализација! Што убаво Ñи беше додека малкумина од Ð½Ð°Ñ Ð¾Ð´Ð±Ñ€Ð°Ð½Ð¸ и Ñо врÑки можеа да патуваат непречено низ Европа. Вака Ñо биометриÑкиве паÑоши и благодарејки на неуморната 24/7 работа на нашата Влада, дојдовме до дереџе да Ñекој може да патува. Огромниот број на љубопитни Mакедонци раштркани по поÑакуваните деÑтинации внеÑе невиден неред во локалната гаÑтрономÑка понуда. Љубопитниве неранимајковци Ñакајки да Ñе покажат во најдобро Ñветло почнаа да одат по реÑторани околу туриÑтичките знаменитоÑти и шопинг улиците миÑлејки дека тоа е нај in и дека го фатиле ГоÑпод за брадата. Ртаму во лиÑтите на јадења Ñкоро Ñекаде Ñе појавува Ñалата од рукола и капрезе Ñалата. Руколата или по нашки КиÑелецот е раÑтение кое Ñо векови раÑтело некултивизирано околу полÑките клозети на нашите предци, па поради тоа нашите баби и прабаби го заобиколувале во лак кога Ñе работело за негова употреба во кулинарÑтвото. Баба ми ми раÑкажуваше дека во уÑлови на крајна Ñиромаштија Ñо тешко Ñрце го корнеле и Ñо него филувале некоја пита или зелник. Капрезето е пак предјадење кое Ñе прави од парчиња младо неÑтаÑано Ñирење од млеко на биволици, животни кои Ñе од одамна иÑкоренети од нашава земја. Се меша Ñо црвени домати, но не од Ñортите што виреат кај наÑ. Бледата верзија на ова Ñирење кај Ð½Ð°Ñ Ñе добива во форма на германÑки Ñурогат од којзнае какво паÑтеризирано млеко и има Ð²ÐºÑƒÑ Ð½Ð° ништо.Меѓутоа, македонÑките глобтротери Ñо црвени паÑоши на некој чуден начин Ñфатија дока тоа е врвот на ÑветÑкото кулинарÑтво и овие две Ñалати Ñе најдоа на врвот на гаÑтрономÑката понуда во најдобрите македонÑки реÑторани.Ова европÑко проÑветлување Ñепак има и Ñвои добри Ñтрани. Ðа пример македонÑките угоÑтители најпоÑле Ñфатија дека не поÑтои ÑвинÑки beef steak и дека тоа е поÑебно парче меÑо, а не дебела шницла од бут која Ñе Ñече Ñамо Ñо шмиршајбна. Сфатија и дека паÑтата Ñе Ñервира веднаш по Ñпремањето и дека ÑоÑот Ñе меша Ñо паÑтата за да не Ñе залепи.
Она што не го Ñфатија е дека во меѓувреме ÑветÑките реÑторани и ÑветÑките шефови ја издигнаа гаÑтрономијата на ниво на виÑока уметноÑÑ‚ а храната преÑтана да биде ÑредÑтво, туку Ñе повеќе е адреналинÑка авантура и Ñоцијален феномен. Ðикој, ама баш никој во Европа не оди во реÑторан за да Ñе најаде, туку да вкуÑи, Ñпореди и коментира еден нов вид на уметноÑÑ‚. Рние, величајки го киÑелецот и биволÑката урда во ниеден момент не Ñе обидовме да им дадеме нов белег на нашите локални производи и традиционални рецепти. Во меѓувреме, ÑветÑките имиња во кулинарÑтвото направија чуда Ñо зеленчуцте на чие производÑтво ние Ñе гордееме. Разните имбецилни емиÑии за готвење од домашната продукција уÑпеаа низ погрешна интерпретација да ги извитоперат дури и оние рецепти кои Ñме ги вкуÑиле од нашите мајки и од нашите баби.Се уште Ñе готви Ñо Ñушен зеленчук од ќеÑичка, Ñеуште Ñе заговара згуÑнување на јадењата Ñо запршка од брашно, додека во иÑто време Ñветот прави пенеÑти пиреа од Ñите зеленчуци што виреат кај наÑ. Употребата на зачинÑки билки во македонÑката гаÑтро култура е анатемиÑано и Ñе Ñведува на Ñол и бибер.
Затоа, одамна преÑтанав да одам по македонÑките екÑклузивни реÑторани и полека но Ñигурно Ñе вратив на недопрените корени. Ðишто подобро од клаÑична Ñкара во пролетно попладне во некоја од гоÑтилниците на Ñкверчето на Ñтарата ÑкопÑка чаршија. Се надевам дека тие луѓе и натаму ќе ја негуваат вредноÑта на локалните производи и ќе продолжат да ги приготвуваат во најдобри изданија. Се надевам и дека знаат дека руколата е оној киÑелецот што раÑте покрај полÑките тоалети и дека моцарелата е компактна италијанÑка урда. Ðа такво убаво меÑо и риба, на такви прекраÑни зеленчуци и овошја, немам намера да јадам урда и киÑелец.
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7
Коментари (2 Пратено):
Прати го коментарот