Почетна | Списание | Гастрономскиот исток и неговото влијание на современите кујни

Гастрономскиот исток и неговото влијание на современите кујни

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font
image

Малку земји и региони во светот можат да се пофалат со својата автентична и автохтона кујна,

имајќи предвид дека сите современи кујни потекнуваат или се синтеза на некои претходни постари гастрономски влијанија. Освен начинот на исхрана кој е поврзан со поднебјето и климатските услови, корените на една кујна се базираат и на религиските, културните и пред се економските карактеристики на еден народ и земја. Ова значи меѓусебно влијание, мешање и размена на техники на готвење,методи, намирници, зачини и рецепти, кои обично мутирале од еден регион до друг. Најчесто посилниот и поголемиот субјект(народ) доминирал во овие наметнувања, како и во секој друг сегмент од општествениот и културниот живот. Но, имаме и таканаречена национална -адаптирана кујна која е пренесена или позајмена, па така се родиле нови кујни кои своите карактеристики и обележја ги должат на некои постари или на времето политички помоќни народи. Се разбира, тие тоа не го признаваат и прифаќаат но тоа и не е така важно.

Исто како и со виното и тука станува збор за крајно субјективно-естетска тематика, за која нема правилно толкување. Но сепак ако ги погледнеме историските  географските, религиските и другите фактори, ќе мора да признаеме и препознаеме одредени влијанија кај современите кујни. Па така додека сите на блаканот мислиме дека поимите  чај, кајсија мусака, таан и др. се турски имиња за јадења, всушност грешиме и не го знаеме вистинското потекло на овие поими. Имено, чај е стар хинди збор, кој е прифатен и во јазикот фарси(персиски).Турците го преземале,  вкусиле и донеле чајот од персијците а овие пак претходно од древните индиски махараџи. Кајсии (со таков изговор) се одгледувале во стара Персија уште пред да се формираат турските племиња во некаква политичка и административна форма.

Понатаму, “автентичната” грчка кујна е само нашминкана арапско- супсахарска комбинација од јадење и зачини. Со исклучок на рибата и морскиот свет кој несомнено го има во изобилство околу нивниот брег другите јадења и пијалоци се адаптирани и присвоени рецепти и техники на готвење од споменатите региони, и малку пошироко на север. Денес знаеме колку тие се горди и чувствителни  на својата кујна и колкав е нејзиниот удел во  туристичкиот  профит. Како и се друго и тука Грците место прст зеле цела рака. Арапската кујна како таква исто има многу влијанија од подалечните источни кујни пред се персиската и индиската , но благодарение на нивната специфична топла клима овие влијанија се ограничиле и селектирале на нешто што може локално да се употреби.

Европските кујни пред се италијанската и француската , и тоа како им должат на овие стари региони . Пишувавме пред некој број за идеите и комбинациите на јадење,кои Марко Поло ги има видено и донесено во Венеција од неговите долги патувања. Зачините и други мирудии и билки на кои се потпира италијанската кујна исто така потекнуваат од далечниот исток пред се од Индија. Освен анасонот и зелениот рузмарин , сите други билки и зачини потекнуваат од таму. Босилокот кој е основен елемент на регионалните италијански кујни потекнува и го употребувале во Индија уште пред 3000 години. Чубрицата ,мајчината душичка, мајоронот,  ориганото, на сите татковина им е индискиот полуостров.  Одамна веќе се знае дека комерцијалната пица претставува модифицирана форма на индискиот леб парата и наан.

Кај француската кујна ова влијание се гледа во делот на маринади, бујони и супи кое иако не е толку значајно сепак е присутно. Секако дека овие кујни имаат и свои оригинални карактеристики, како што се култот кон сирењето и виното, и нивната употреба во секојдневната исхрана. Македонската кујна не е исклучок од овие глобални гастрономски влијанија, и ние “благодарение” на разни освојувачи и окупатори сме си присвоиле и адаптирале некои донесени рецепти, кои инаетчиски толку многу сме ги смениле и збогатиле за овие неповикани гости  да не можат да ги конзумираат пред се поради верските бариери. На овој начин доаѓало до уште една дистинкција која заедно со јазикот и верската припадност имале важна улога во зачувувањето  на посебниот идентитет.

Употребата на свинско месо во јадења  каде што претходно стоело јунешкото или овчото е само еден дел од македонското национализирање на индиско-персиската кујна која дошла преку Османлиите  а која ние денес мазохистички и погрешно  ја нарекуваме турска кујна. Но и покрај овие гастрономски побуни, македонското поднебје и земја нуди свои видови зеленчук , сорти грозје , начини на складирање и конзервирање, техники на готвење, други кулинарски комбинации кои ја креираат автентичноста на македонската кујна, која, потенцираме не била имуна на странски влијанија. Нашата маана(или доблест?) е  што за разлика од другите ние тоа го признаваме.

Северните народи ја приспособиле својата исхрана на локалниот растителен и животински свет , но кога зајакнале како кралства почнале да крстосуваат низ светските мориња и тие се инспирирале од источните техники и кулинарски изведби пред се во маринирањето и конзумирање на термички необработени намирници како што се  рибата и морската храна.

Земјите од кои поголемиот современ свет гастрономски се инспирирале  се секако околу индискиот полуостров и подалеку на крајниот исток и тоа, Индија, Тибет, Непал, Кина , Тајланд, Виетнам и Јапонија. Секоја од овие земји или региони нуди автентични методи и филозофија кон храната. Иако Индија и Кина се сметаат како праизвор на овој гастрономски култ, и земји од кои понатаму настанале и јапонската и јужните азиски кујни , сигурно и овие последниве развиваат свои локални регионални обележја кои  претставуваат национален образ и нивен начин на живот.

Во следниот број  на Бар Код подетално ќе ве запознаеме со индиската кујна  која со својата кулинарска  наука стара  3000 и повеќе години секако претставувала извор и инспирација на многу денешни кујни. Таа како предност ја имала огромната територија , со различни климатски услови, видови на почви, богат растителен свет,  билки, зачини,широк диверзитет на микроклими, и се што е потребно за создавање на богат и раскошен излог на вкусна храна.

Додади во: Add to Facebook Facebook | Add to Twitter Twitter Digg this story Digg | Post to Myspace Myspace | Add to Yahoo MyWeb Yahoo MyWeb |

Коментари (0 Пратено):

Прати го коментарот comment

Внесето го кодот од сликата: