Почетна | Списание | BLOODY MARY - RED SNAPPER

BLOODY MARY - RED SNAPPER

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font
image

Според истражувањето на магазинот Market Watch од 1996 Блоодѕ Марѕ е третиот најпопуларен пијалок, после вотка-тоникот и маргаритата. Секој бармен, но и консумент на овој пијалок има свој таен рецепт и затоа постојат бесконечен број начини на подготовка.

Како е можно овој коктел од доматен џус, бибер, сол и ворчестер сос да стане толку популарен? Bloody Mary од самото создавање бил коктел кој се користел како лек против негативните последици на прекумерната консумација на алкохол. Неговите консументи верувале дека со консумацијата на овој коктел исчезнуваат болките во стомакот и мачнината.

Секако овој податок не треба да ве охрабрува да почнете да пиете мислејќ и дека следниот ден можете да го поправите лошото чувство со уште еден коктел. Нема потреба да ви се објаснува како прекумерното пиење може да го уништи човековиот живот.

Bloody Mary настанал во Париз и е изум на барменот Фернард „Пит” Петтиот кој работел за Хари Мек Елфоне. Прв пат е сервиран некаде околу 1920 во неговиот Харрѕ’с Нењ Ѕорк Бар. Наводно овој коктел го добил името по истоимената Марѕ Тудор која имала прекар Блоодѕ Марѕ, иако постојат повеќе приказни за настанокот на Блоодѕ Марѕ. Некои веруваат и дека Блоодѕ Марѕ е изум на комичарот Георге Јессел.

Познато е дека во времето на настанокот на коктелот имало многу руски емигранти во Париз. После револуцијата во 1917, многу Руси пребегнале во западна Европа, а со себе го донеле и нивниот омилен пијалок вотката. Пит Петтиот познавал многу руски

емигранти вклучувајки и членови на фамилијата Сморнофф и оргиналниот рецепт бил со вотка и сок од домати во конзерва кој се појавил во тоа време .

Ако Блоодѕ Марѕ се подготвува со џин наместо со вотка, тогаш овој пијалок се вика Ред Снаппер. Паул Харингтон смета дека Ред Снаппер е оргиналниот рецепт, бидејки џинот бил многу попопуларен од вотката во тоа време. Тој исто така смета дека овој пијалок настанал во Америка.

Фамилијата Астор која била сопственик на Ст.Ригис хотелот во САД често доаѓала да го гледа Пит. Еден ден, сопственикот Јакоб Астор го замолил Пит да работи во хотелот Ст. Ригис. Тоа било веднаш по прохибицијата. Им требал некој кој знаел да направи

добар коктел. Пит со себе го донел и рецептот за Блоодѕ Марѕ. На фамилијата Астор името „Bloody Маry” им звучело премногу грубо за нивните фини гости, па инсистирале коктелот да добие ново име. Новото име било Ред Снаппер, а поради тоа што во Америка не можело да се набави вотка била заменета си џин.

Додади во: Add to Facebook Facebook | Add to Twitter Twitter Digg this story Digg | Post to Myspace Myspace | Add to Yahoo MyWeb Yahoo MyWeb |

Коментари (0 Пратено):

Прати го коментарот comment

Внесето го кодот од сликата:

Оцени го текстот
5.00