Barcode Br.42
Поради природата на мојата работа, за време на повеќето од моите патувања, ги имам поÑетено најпознатите угоÑтителÑки објекти во повеќе од шееÑетина градови низ целиот Ñвет.
Ðеколку текÑтови од изминатите броеви, оние за концепт баровите и најчудните ÑветÑки хотели и еден текÑÑ‚ од овој број, оÑвртот на два бугарÑки реÑторани ме потÑтети на она што по Ñекое враќање ме мачело и Ñум Ñе обидувала да им го објаÑнам на угоÑтителите од ова поднебје. Кога би Ñе обидела најкратко да го објаÑнам тоа би звучело вака - зошто кај Ð½Ð°Ñ Ñите кафе барови и реÑторани Ñе речиÑи иÑти еден Ñо друг? Зошто немаме локали Ñо индивидуални приказни? Луцидни и изненадувачки ентериери, откачен перÑонал и програма која е барем малку различна од Ñите други? Приказната понатаму
Ñе продолжува и на темата менија за храна и коктели, но и понатаму, на начинот на кој овие локали би Ñе промовирале.
Имам разговарано Ñо повеќе од Ñтотина угоÑтители од земјава, пред да отворат нешто ново и потоа откако почнале да работат. Сите тие на почетокот, Ñо голем ентузијазам ми објаÑнувале како нивното меÑто ќе биде нешто различно и невидено, а отпоÑле Ñе туфкале дека- ете знаеш... народот тоа го бара... морав да Ñтавам и пилешки прÑти на менито, да воведам хип хоп во недела... Врвот на нивната инвентивноÑÑ‚ завршувала на обидот да воведат клуб картички за лојалноÑÑ‚ и миљенца по маÑичките, демек тоа било Ñега штоÑ.. винтиџ..
Дајте ќе ве молам! Смачено ми е од тиквите и Ñувите пиперки наредени по ѕидовите како ултимативен ентериерен доÑег и вметнувањето на Ñуво грозје во Ñалатите од менијата како врвна гаÑтрономÑка авантура на нашиве угоÑтители. И не ми продавајте оправданија дека гоÑтите тоа не би го прифатиле, едноÑтавно никој не им понудил нешто различно и не можете да знаете! Ðајтрагичниот дел од оваа приказна е што ваквите концепти не чинат ништо повеќе од Ñтандардните што значи дека не повлекуваат дополнителен ризик од загуба, напротив, можат да донеÑат повеќе профит поради Ñвојата единÑтвеноÑÑ‚.
Заклучувам дека Ñе работи за недоÑтаток на креативноÑÑ‚ и инÑпирација кои Ñе потребни за Ñекоја профеÑија, но најмногу во оние каде што Ñе работи Ñо луѓе, меѓу кои и угоÑтителÑтвото. Кај Ð½Ð°Ñ Ð½ÐµÐ¼Ð° барови Ñо приказна, нема маÑкирани келнери, коктели на куќата и ентериери кои ви ги отвараат видиците. Жал ми е драги мои пријатели угоÑтители, обично Ñекогаш ве охрабрувам и ве разбирам, но овој пат, Ñепак можам да ви кажам - Ñеди кец! Потфрливте на најважниот момент во угоÑтителÑтвото а тоа е креативноÑта и позитивната енергија.
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7
Коментари (0 Пратено):
Прати го коментарот