Тhe king of the bar
Зборот бармен е еуфемизам за шанкерÑки профеÑионалец. Овој термин Ñе употребува Ñе повеќе и повеќе, бидејќи има неутрално значење и Ñе однеÑува и на мажи и на жени. Термините шанкер и шанкерка Ñе иÑто така во употреба.
Можете ли да Ñи го замиÑлите денешниот Ñвет без барови, шанкови, реÑторани и диÑко клубови? Можете ли да замиÑлите дека ги нема овие меÑта за забава? Секако дека не.
Шанковите и причините за конзумирање на алкохолни пијалаци Ñе дел од човечките животи Ñтотици години наназад. ПоÑтои голема разновидноÑÑ‚ карактериÑтична за практицирањето на оваа забавна Ñтрана на животот. Од happy hour, моменти за релакÑација по напорен работен ден, до лудо и долго опивање од вечер до утро. Дел од луѓето поÑтојано и задоволно уживаат на овој начин, друг дел, поÑкромно, но иÑто така ужива во барÑки забави.
Ðекои барови Ñе и иÑториÑки Ñлавни. Таков пример е Харрѕ’Ñ Ð‘Ð°Ñ€ во Њу Јорк за кој имаме пишувано во изминатите броеви на Бар Код. Од овој познат локал потекнува и ÑветÑки познатиот пијалак Блоодѕ Марѕ. Сигурни Ñме и дека Ñте ја гледале ÑветÑката клаÑика, филмот Казабланка во кој е прикажано кафуле Ñо голем шанк на Ñредиштето од кој Ñе Ñлужат богати коктели. Ја паметите тогаш и атмоÑферата на изобилÑтво од книги и новели во ова кафуле. ÐтмоÑфера која преку колоритноÑта, разновидноÑта и интереÑниот начин на приготвување на коктелите им донеÑе голема популарноÑÑ‚ на профеÑионалните шанкери.
Во некои книги е забележано дека модерната верзија на денешните шанкови датира од 1800 година во СÐД. Според други прибелешки пак, шанковите прв пат Ñе појавиле еден век порано, во 1700 година. Во Европа, во тој период, таверните имале дрвени или метални шанкови направени по должина како пултови за заштита од паѓање на муштериите по конзумирање на прекумерна количина алкохол.
Ðко подразмиÑлиме малку, ќе дојдеме до заклучок дека шанковите поÑтојат иÑто онолку време колку што поÑтојат и алкохолните пијалаци за кои пак Ñе знае дека Ñе произведуваат и продаваат во Ñветот уште од античко време.
Со тоа, доаѓаме и до појавата на шанкерите. И, ако некој воопшто Ñи замиÑлува дека шанкерÑката профеÑија Ñе ÑоÑтои Ñамо во Ñледење на рецепти за коктели од книги, во голема заблуда е. ОбврÑките на еден профеÑионален шанкер го надминуваат проÑторот на шанкот и вклучуваат активноÑти од чиÑтење на подот, преку полирање на чашите и другиот прибор, до работење на компјутер.
Покрај тоа, на претходно наведените, им Ñе придодава уште една обврÑка. Шанкерите мораат и да препознаваат и проценуваат кај гоÑтите каде преминува границата од уживање во преумерено конзумирање на алкохолни пијалаци. Овие работи ја чинат разликата меѓу тоа како Ñе гледа на профеÑијата шанкер и ÑвеÑноÑта за миÑијата на шанкерÑтвото.
Како профеÑионален шанкер, многу брзо ќе Ñфатите дека луѓето Ð´ÐµÐ½ÐµÑ Ð¸Ð½ÑиÑтираат и бараат подобри продукти и виÑококвалитетна уÑлуга. ПрофеÑионалците го знаат овој податок. Токму затоа им е потребна добра обука, тренинг и огромна вештина. Тие мора да имаат и да дават информации за пијалаците што ги нудат.
Токму поради Ñе што доÑега прочитавте, ве повикуваме да Ñе запознаете и да Ñподелите идеи Ñо Ð½Ð°Ñ Ð·Ð° “ШанкерÑкиот прирачник”.
Ðамера ни е да отвориме диÑкуÑија и да придонеÑеме за поголема почит на оваа профеÑија Ñо што ќе Ñе подигне и нивото на квалитетот на уÑлугите. Сите знаеме дека профеÑијата шанкер претÑтавува одлична иднина за Ñекој што ќе и Ñе поÑвети ÑебеÑи Ñо чувÑтво за одговорноÑÑ‚ и поÑветеноÑÑ‚.
Се надеваме дека веднаш ќе Ñе нурнете во овие Ñтраници и дека ќе Ñе подготвите за предизвикот да Ñтанете најдобар шанкер на Ñите времиња.
ШÐÐКЕÐ
ПрофеÑионалната кариера - шанкер, нуди голем број можноÑти. Можете да почнете како помошник во кујна и да научите многу нешта пред да му Ñе поÑветите на шанкерÑтвото. Има многу важни функции врзани за еден шанк: оваа профеÑија не е Ñамо за оние што знаат да жонглираат Ñо чаши и шишиња, или за оние кои Ñе Ñметаат за магионичари и знаат да приготват магични напитоци
ШанкерÑката кариера може да ви овозможи одлична шанÑа да Ñтанете добро обучен профеÑионалец кој знае да Ñе ноÑи Ñо профеÑијата до перфекција и кој работи добро во тим, повторно во лов на перфекција.
Шанкерот знае дека Ñо добра работа Ñоздава забава и уживање за гоÑтите и поради ова е горд на она што го работи. Тој е иÑто така ÑвеÑен за тоа дека неговите обврÑки бараат поÑветеноÑÑ‚, тренинг, информирање и одговорноÑÑ‚.
Ð’ÐЖÐИ ИÐФОРМÐЦИИ
Ðе е доволно Ñамо да Ñе извршуваат задачите. ПракÑата покажала дека поÑветувањето на екÑтра енергија во она што го прави, му Ñе иÑплати на шанкерот.
Ðа шанкерот му е потребно изобилÑтво од информации и вештини ако Ñака да подготвува пијалаци и да ги Ñлужи правилно и одговорно. Можеме да ги Ñумираме еÑенцијалните компоненти за уÑпех во оваа профеÑија како:
Трпение ïƒ Ð’ÐµÐ¶Ð±Ð°ÑšÐµ ïƒ Ð˜Ð·Ð´Ñ€Ð¶Ð»Ð¸Ð²Ð¾ÑÑ‚
Да Ñе биде шанкер значи да Ñе ноÑи профеÑионална одговорноÑÑ‚ за атмоÑферата во барот во улога што, како што веќе потенциравме, ги надминува границите на шанкот. Шанкерот или шанкерката го репрезентираат името и брендот на еÑтаблишментот за кој што работат. Шанкерот ги режира и контролира Ñите активноÑти што Ñе однеÑуваат на кетеринг за муштериите, Ñервирање на пијалаците и контролирање на редот на порачките.
Дали Ñам или Ñо помош на аÑиÑтент, шанкерот е речиÑи Ñекогаш во контакт Ñо гоÑтите кои ќе поÑакаат да бидат квалитетно уÑлужени.
Еве неколку примери што значи ова:
Шанкерот мора без иÑклучок да има чувÑтво за хумор, да биде непогрешлив во наÑтапот, никогаш да не влегува во раÑправии Ñо гоÑтинот, да биде иÑклучително диÑкретен и да внимава на Ñе што Ñе Ñлучува во неговата работна атмоÑфера, на Ñекој можен начин и во Ñекој можен поглед, од проверка и контрола на тоа дали пепелниците Ñе чиÑти, дали редовно Ñе менуваат Ñо нови, до тоа да биде подготвен да најде решение на некои непредвидени Ñитуации што може да Ñе Ñлучат ненадејно.
Како шанкер, вие Ñте во директен контакт Ñо цела публика и затоа морате да изгледате најрепрезентативно што можете. ИÑто така ќе имате работа и Ñо храна, па оттука е неопходно почитување и Ñледење на некои Ñтандардни правила на хигиена. Еве дел од важните детали:
 коÑа, Ñекогаш чиÑта и уредна;
 долгата коÑа мора Ñекогаш да биде уредно Ñобрана;
 чиÑти раце и добро Ñредени и украÑени нокти;
 измијте ги рацете по поÑета на тоалетот, ручек или конзумирање на цигари;
 не пушете цигари на работното меÑто;
 не џвакајте гума за џвакање на работното меÑто;
 избегнувајте премногу накит;
 парфеми и лоÑиони за поÑле бричење не Ñе препорачливи;
 одржувајте ги чашите измиени, чиÑти и без дамки;
 вашата униформа треба Ñекогаш да биде беÑпрекорно чиÑта;
И ПРИМÐÐ ÐО:
За добар менаџмент е неопходно шанкерот да го познава шанкот како Ñвојата дланка и да биде подготвен за Ñе што може да Ñе Ñлучи во барот. Следново треба да е дел од вашата рутина:
 добар шанкер доаѓа на работното меÑто во точно определеното или договореното време. Ðе за да го задоволи шефот, туку за да Ñе оÑигура и увери дека Ñе е во најдобар ред, чиÑто и уредно и да Ñе погрижи за оваа цел ако не е иÑполнета;
 проверка на магацините и залихите на пијалаци, овошје, украÑи, гарнири, мраз, чаши и Ñе оÑтанато неопходно за работата да Ñе одвива перфектно;
 шанкерот мора да Ñе увери дека Ñите ÑоÑтојки и прибор Ñе на Ñвоето меÑто;
 шанкерот мора да Ñе оÑигура дека има доволно чиÑти материјали - облека, крпи, Ñунѓери, кеÑи за ѓубре итн.;
 шанкерот мора да Ñе оÑигура дека маÑите, Ñтолчињата и пепелниците Ñе чиÑти и Ñуви;
 шанкерот мора да провери дали влезот/приемниот дел и тоалетот Ñе чиÑти. Да провери дали тоалетот е во уредна ÑоÑтојба, Ñо доволно тоалетна хартија, Ñапун и хартија за раце.
ÐœÐОГУ ПРОСТО ПРÐВИЛО: ÐЕ ПИЈТЕ ÐÐ Ð ÐБОТÐОТО МЕСТО- Така ќе бидете во ÑоÑтојба да Ñе Ñконцентрите Ñамо на ПОÐУДРÐРДОБРРУСЛУГРÐРГОСТИТЕ/МУШТЕРИИТЕ
Следно што мора да направите- морате да ги научите продуктите што им ги нудите на муштериите најдобро што можете. Читајте ги етикетите на шишињата. КориÑтете ја Ñекоја можноÑÑ‚ да научите Ñе што можете за различни видови пијалаци, така ќе бидете подготвену да понудите алтернатива кога некој гоÑтин ќе побара пијалак што не ви е познат Ñо што ќе оÑтавите добар впечаток и ќе покажете дека знаете што работите и зборувате.
Морате иÑто така да бидете многу добри во интерпретација на уÑлугите. Доброто извршување на работните обврÑки е гаранција дека гоÑтите ќе Ñе вратат во вашиот локал. Ðко им Ñе допаднете и ако им Ñе допадне начинот на кој ја вршите работата, тие повеќе од Ñигурно ќе го препорачаат вашиот бар на нивните пријатели и Ñоработници.
Луѓето Ñакаат да одат на меÑта на кои Ñе Ñигурни дека ќе бидат добредојдени и добро згрижени. Ðко Ñте диÑкретни, уÑлужливи и внимателни, вашите муштерии ќе Ñе чувÑтвуваат комфорно и задоволно.
Читањето веÑници и магазини помага во проширување на вашите општи познавања Ñо што можете да разговарате на која било тема Ñо вашиот гоÑтин. Уште нешто: познавањето ÑтранÑки јазик, на пример англиÑки, е фундаментално.
ОПШТО ЗÐÐЕЊЕ
Ðикогаш не треба да Ñе трудите да го импреÑионирате муштеријата туку Ñамо да придонеÑете во разговорот Ñо што ќе понудите подобра уÑлуга. Повеќето ÑопÑтвеници на барови и реÑторани генерално иÑтакнуваат дека еден шанкерÑки профеÑионалец треба да биде образован, брз и заинтереÑиран за работата и како додаток да има добра оÑнова и иÑкуÑтво: да знае колку што може повеќе за продуктите што ги кориÑти, за правните аÑпекти кои Ñе предмет на негова размена, за правилата на еÑтаблишментот за кој работи и Ñекогаш да биде информиран.
ÐТМОСФЕРÐ
Како шанкери, можете да придонеÑете во Ñоздавањето на пријатна и добра атмоÑфера во вашиот бар. ГоÑтите ќе го оценат раÑположението во првата минута откако ќе влезат во локалот. Ðивната импреÑија може да биде позитивна или негативна и тоа завиÑно од многу фактори, на пример од тоа какво е оÑветлувањето, декорот, музиката, приÑутните гоÑти, какви Ñе келнерите и оÑтанатиот перÑонал и Ñекако од ÑоÑтојбата на чиÑтота и хигиена во барот. Кога во барот влегуваат гоÑти, не Ñмеете да не реагирате или пак да разговарате Ñо вашите колеги. Морате во Ñекое време да бидете подготвени за пречек на нови гоÑти.
Добар шанкер, оттаму, е резултат и комбинација на квалитети и квалификации. РазмиÑлете добро за ова и иÑкориÑтете ја шанÑата да поразговарате на оваа тема Ñо колегите на работа:
 внеÑете гордоÑÑ‚ во вашата работа.
 бидете внимателни.
 Ñконцентрирајте Ñе на работа во тим.
 бидете диÑкретни.
 изградете добро чувÑтво на организација.
 бидете продавач/продавачка.
 знајте ги вашите лимити и обврÑки.
 развијте иницијатива и дух на лидерÑтво.
 шармирајте ги муштериите.
 бидете уÑлужливи.
 научете како да ги Ñовладате незгодните Ñитуации.
 развијте лични вештини.
Ðе е леÑно Ñекогаш да Ñе однеÑуваме во добар манир и уÑлужно. Ова Ñе Ñлучува најчеÑто кога барот е преполн. Ðо, морате да го дадете најдоброто од Ñебе! ГоÑтите Ñекогаш ќе го паметат тоа.
Поздравете го Ñекој гоÑтин Ñо ентузијазам. Ðко Ñте презафатени, извинете им Ñе на муштериите и објаÑнете дека ќе им бидете на раÑполагање веднаш штом завршите Ñо започнатите обврÑки.
ИÐФОРМÐЦИИ
ИзвеÑтете ги гоÑтите во Ñлучај да има промена на правилата на работа во барот. Друга важна поента: бидете Ñигурни дека муштериите Ñекогаш знаат ако е направена измена во цените за некој пијалак, Ñекако за да избегнете можни непријатни изненадувања кога ќе дојде време да Ñе плати Ñметката.
Ðко Ñте во можноÑÑ‚ да одвоите дел од времето, претÑтавете им Ñе на гоÑтите и дознајте ги нивните имиња. Со тоа тие ќе Ñе почувÑтвуваат Ñпецијално, главно ако ги паметите кога ќе Ñе вратат втор пат.
БИДЕТЕ ГРИЖЛИВИ И КУЛТУРÐИ- Внимавајте што Ñе Ñлучува ако забележите загриженоÑÑ‚ кај некој гоÑтин, но диÑкретно, не во шпионÑки манир. Ðабљудувајте како Ñе однеÑуваат. Дали Ñе чувÑтвуваат пријатно и забавно? Дали очекуваат некого? Има три Ñитуации на кои муштериите приговараат:
• ако Ñе игнорирани;
• ако не Ñе уÑлужени кога е нивниот ред и
• на лош и некултурен перÑонал.
За крај, најважниот Ñовет- ÐИКОГÐШ ÐЕ ИМ ДÐÐ’ÐЈТЕ ÐРГОСТИТЕ ПРИЧИÐРЗРПОПЛÐКИ!
- Свадби
- Man’s style
- ÐЕГОВОТО ВЕЛИЧЕСТВО- МЕÐИ
- How not to live
- Bar CODE br.7
Коментари (0 Пратено):
Прати го коментарот