Почетна | Списание
back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last вкупно: 207 | се прикажуваат: 41 - 50

Списание

image

Not another feminist letter

Трновитиот пат на жените низ кафеанската историја
Повеќе

Пури, еден од најсилните статусни симболи

image
Знаете, кога ќе влезете во затворена просторија, димот на пурите можете веднаш да го забележите. Тој е оној дебел и густ чад од кој ви се врти во главата и кој го препознавате од 10 метри раздалеченост....
Повеќе

Еден залак Болоња

image
Во Болоња, вегетаријанец би се убил, а жените кои вечно пазат на секој залак во традиционалните ресторани би се туфкале од грижа на совест. За гурманите е орален рај. Првите години маки мачев со секакви носталгии меѓу кои најтешко ми паѓаа оние кулинарските. ...
Повеќе

Дечко, што еспресо имате?

image
Кога се отвора нов кафе бар или ресторан,најважно е, од самиот почеток да се понуди одлична услуга и квалитетни производи.Богата и разновида понуда составена од различни брендови на алкохолни и безалкохолни пијалоци секогаш ќе го воодушеви гостинот....
Повеќе

ХРАНА И РЕЛИГИИ

image
Без оглед на тоа дали сте атеист или верник, ќе признаете дека вербата има огромно значење во еден човечки живот - од градење на идентитети преку утврдување на стил на живот, па се до начин на исхрана. Најважна е улогата на храната во контекст на религиозните обреди и духовната дисциплина. ...
Повеќе

Пролетта е на прагот и останати трауми од детство во форма на состав по македонски јазик

image
Пролетта во Скопје е супер. Не морам да се стискам веќе внатре... шалој- капи- капути и слично, ниту да се мрзнам надвор за цигара. По стоти пат си ветив дека ќе престанам да пушам и успеав. ...
Повеќе

Свадби

image
Пролет е време за свадби. Најчесто туѓи. Ама така одма знаеш дека Пролетта дошла на нашиот праг кога на Фејсбук ќе почнат да редат од фотосесијата на Кале или позади матично пошто орото пред влез е ту мејнстрим. ...
Повеќе

Бавна храна - вистинска храна

image
Како човек кому храната му претставува нешто повеќе од обично внесување дневна доза калории, како човек кому му се допаѓа џанк фудот, но повеќе ги милува гурманските оброци, и како човек кој сака да верува во подобар светски поредок, концептот на бавната храна (slow food) веднаш ми фати око! ...
Повеќе

Храна за расположение

image
Ќе се сложите со мене дека нутриционистичката култура на нашето поднебје е скоро субстандардна. Не дека јас имам правено анкета по ова прашање и дека изобилувам со јасни статистички податоци за тоа кој кога што јаде, но ете поаѓам од нашето искуство....
Повеќе

Македонија-Атомска

image
Знам дека сите- добро, скоро сите имате основни познавања за атомот како основна честичка од која се составени елементите во природата. Но сепак, за да ја појасниме денешнава тема чуствувам потреба уште еднаш да се навратам на основните елементи од кои тој е составен....
Повеќе